صادرات با تضعیف پول ملی تقویت نمی‌شود---دکتر فیروزه خلعتبری در سیزدهمین همایش مشترک انجمن مدیریت ایران و دانشگاه خاتم عنوان کرد

2016/12/21

در واقع ارزش پول ملی، عمومی‌ترین قیمتی است که ما داریم. همگی در چند سال اخیر، هفته‌ای یکبار راجع به هدفمندی یارانه‌ها شنیده‌ایم و تمام افرادی که امروز از تضعیف پول ملی جهت تقویت صادرات صحبت می‌کنند، به دفعات گفتند که یارانه باید هدفمند شود تا جواب خوبی بدهد. خلعتبری با طرح این سوال که چطور لازم است یارانه هدفمند شود؛ ولی برنامه‌ریزی برای توسعه صادرات نباید هدفمند شود؛ ادامه داد: شما می‌خواهید به قیمت عمومی دست ببرید، برای اینکه صادرات تشویق شود؛ البته اگر بشود. وی افزود: در سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی به دقت این موضوع گفته شده‌است که حمایت هدفمند از صادرات آن هم صادراتی که خالص ارزآوری آن را می‌توان مرتبه‌بندی کرد و مثبت اعلام کرد و همینطور خالص ارزش‌افزوده تولید شده آن را در نظر گرفت؛

اگر محصولی بر اساس شاخص ترکیبی ذکر شده توانست امتیاز کسب کند، افزایش صادرات از طریق بخشیدگی مالیاتی، کمک به بازار و کمک‌های مستقیم به عنوان پاداش صادرات و ... انجام می‌شود. وی ادامه داد: مگر ما نمی‌خواهیم، صادارت تشویق شود؛ بنابراین باید صادارت را هدفمند تشویق کنیم، اتفاقا در این مورد قانون وجود دارد. اسناد بالادستی ما در این رابطه بسیار شفاف است و حدودا 5 تا 6 مورد سیاستگذاری کرده‌است. در این بین افرادی هستند که از یک طرف می‌گویند هدفمند کردن خوب است ولی به عمومی‌ترین قیمت می‌تازند به این دلیل که صادرات را تشویق کنند، من این دوگانگی را شخصا نمی‌فهمم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی اشاره داشت و تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی می‌خواهد این را بگوید که اگر با احتمال ضربه‌های مخرب ساختار و هویت مواجه می‌شوید و این احتمال را می‌بینید، باید حتما شهامت دور شدن از تعادل، رفاه  موجود و وضعیت موجود را داشته‌باشید و کاری انجام دهید که بتوانید جلوی این ضربه را بگیرید.

 این اقتصاددان خاطرنشان کرد: بلومبرگ به تازگی گزارشی ارائه کرده‌است مبنی بر اینکه پایان زندگی انرژی‌های فسیلی، قبل از خاتمه یافتن ذخایر آن‌ها است، حال اگر این اتفاق بیفتد، ما چکار می‌کنیم؟ آیا امروز نباید در این رابطه فکری کنیم؟ یکی از روش‌های ساده در این میان، گسترش انجام پژوهش‌هایی است که بنزین و سایر محصولات را به انرژی برای حمل‌ونقل تبدیل می‌کند. آیا نباید اینگونه بیاندیشیم. خلعتبری ادامه داد: باید برخلاف آنچه که تا به امروز فکر می‌کردیم، کاری انجام دهیم، چون جدی گرفتن خطر ضربه خوردن از طرف نفت و سوخت‌های فسیلی که ثروت ملی ما است؛ در حال حاضر یک ضرورت است. وی تأکید کرد: سند سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، تنها سند سیاست‌های کلی ما است که در خود مکانیزم پویا ایجاد کرده‌است. یعنی این امکان را می‌دهد که اگر ضربه‌ی جدیدی ایجاد شود، شما نسبت به آن برنامه‌هایتان را تعدیل کنید.

 وی با بیان اینکه نگاه در اقتصاد مقاومتی نگاه به آینده است؛ تصریح کرد: مشارکت فراگیر است اما مردمی که مشارکت می‌کنند باید احساس کنند که با آن‌ها عادلانه رفتار می‌شود. ابزارهای موجود در این بخش، مانند بهره‌روی یا ایجاد مکانیزم‌هایی برای دانش‌بنیان شدن مکانیزم‌هایی هستند که شما را به‌صورت غلتان انعطاف‌پذیر و پویا می‌کنند. در کنار این موارد بحث برون‌گرایی و درون‌زایی مطرح است؛ درون‌زایی یعنی هر فرد بر الگوی زندگی اقتصادی خود حاکم شود .

 مثلا برای درون‌زاکردن نفت صندوق توسعه ملی قرار داده‌شده و مکانیزم‌هایی که جایگزین‌هایی را ایجاد کند. این کارشناس اقتصادی در رابطه با برون‌گرایی گفت: برون‌گرایی فقط صادارت نیست؛ برون‌گرایی یعنی همراه شدن و قدرت رقابت داشتن با دنیا. بنابراین ما می‌توانیم در دنیا انعطاف‌پذیر شویم. خلعتبری تأکید کرد: برای اینکه هرکدام از این پارامترها، عملیاتی شوند؛ خواسته شده که گفتمان عمومی ایجاد شود. اما متأسفانه گفتمان ما در بیشتر موارد بر مبنای توهمات شخصی است. یعنی حتی سند اقتصاد مقاومتی را مطالعه نمی‌کنیم.

منبع: روزنامه عصر اقتصاد


   


نظرات کاربران
سخنران : دکتر علیرضا گرشاسبی، دکتر فرشاد مومنی
زمان : 

پنج شنبه 31 فروردین 1403 ساعت 14 الی 16


مکان : 

موسسه مطالعات دین و اقتصاد 

https://www.skyroom.online/ch/moassesse/institute-of-religion-and-economic

دیدگاه های روز
نظرسنجی
تقسیم سازمان مدیریت و برنامه ریزی به 2 معاونت برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی: