دلایل استقبال دانش پژویان از کتاب «فهم فرآیند تحول اقتصادی»که در مدت کوتاهی به چاپ دوم رسید

2018/06/10

دکتر زینب مهدوی مدیر روابط عمومی موسسه مطالعات دین و اقتصاد در مصاحبه با سایت این موسسه عامل این موفقیت را انتخاب هوشمندانه نویسنده در انتخاب موضوع دانست و گفت: در این کتاب یک صورت بندی بدیع و منحصر به فردی از توسعه اقتصادی ارائه شده است که می توان آن را عامل اصلی استقبال گسترده از آن به شمار آورد، به اعتقاد نویسنده برای فهم تحول اقتصادی باید گستره ای فراتر از تحول صرف اقتصادی را مورد توجه قرار داد.

زیرا تحول اقتصادی، نتیجه تغییر در کمیت و کیفیت جوامع بشری، تحول در ذخیره دانش بشری و تغییر در چارچوب نهادی است که ساختار انگیزشی هدفمند جامعه را مشخص می کند، بر این اساس انسان ها تلاش می کنند با استفاده از ادراک شان درباره جهان، محیط شان را ساختارمند کنند تا عدم اطمینان در تعاملات انسانی کاهش یابد.
وی در خصوص سایر ویژگی های این کتاب اظهار داشت: این کتاب که در ۱۲ فصل تنظیم گردیده است و بر این مسئله اشاره دارد که یکی از برجسته‌ترین نوآوری‌های نهادگرایان در کلیت خود و به ویژه نهادگرایان تاریخی این است که با ارائه یک ترکیب خردمندانه از تبیین‌های علت کاو و دلیل کاو درباره مسائل مبتلا به جوامع انسانی، سطح کارآمدتری از معرفت علمی را درباره امور مربوط به انسان و جامعه ارائه نماید. یکی از موفق‌ترین کوشش‌ها در این زمینه کتاب «فهم فرآیند تحول اقتصادی» قلمداد می‌شود که در زمره برجسته‌ترین آثار اقتصاددان بزرگ فقید، داگلاس نورث است. او در این کتاب با رویکردی فرا رشته‌ای تصریح می‌کند که «تحول اقتصادی» تابعی از سه مجموعه بنیادی از امور غیراقتصادی هستند که عبارتند از: تحول در کمیت و کیفیت جمعیت، تغییر در ذخیره دانایی به ویژه دانش تسخیری و ضمنی برای غلبه بر طبیعت و بالاخره تغییر در چارچوب نهادی که تعیین کننده ساختار تحول یافته انگیزشی جامعه است.
 دکتر مهدوی افزود: از دیدگاه نویسنده، برای ایجاد هرگونه تغییر توسعه‌گرا در حیطه اقتصادی حیات جمعی انسان‌ها، ابتدا باید یک صورت‌بندی اندیشه‌ای منضبط و روشمند از وضع مطلوب فراهم شده باشد تا تغییر مطلوب، قابلیت عینیت بخشی پیدا کند.
نورث قبل از این کتاب، در مجموعه آثار پیشین خود دیدگاه نهادی را درباره تغییر نظام حیات جمعی، تابعی از عواملی همچون نهادها، یادگیری، حوادث تاریخی، انتخاب طبیعی، قیمت‌های نسبی، قوانین و نهادهای رسمی و نحوه اجرای آنها، ایدئولوژی و مرام‌های جمعیتی و تغییر در منابع معرفی کرده بود و به شرحی که ملاحظه خواهد شد، ترکیبی روشمند و استثنائی از همه این مباحث را با تمرکز بر وجه اقتصادی آن در این کتاب در دستور کار قرار داده است. این اثر یعنی «فرآیند فهم تحول اقتصادی» آخرین اثر مهم داگلاس نورث قبل از پرداختن به مساله خطیر و خارق‌العاده صورت‌بندی نظری توسعه بر محور خشونت به حساب می‌آید که شامل مجلدات دوگانه نورث است که به ترتیب در سال‌های ۲۰۰۹ و 2013 انتشار یافتند و از جهاتی عمیق‌ترین و راه‌گشاترین صورت‌بندی‌ها از مساله توسعه و توسعه‌نیافتگی به حساب می‌آید لازم به ذکر است این کتاب توسط نشر نهادگرا وابسته به موسسه مطالعات دین و اقتصاد به زیور طبع آراسته گردیده است و همچنین ترجمه این اثر ارزنده توسط دکتر میرسعید مهاجرانی و دکتر زهرا وصفی زاده صورت گرفته و مقدمه آن توسط دکتر فرشاد مومنی به نگارش درامده است.
علاقه مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به کتابفروشی های معتبر مراجعه و یا با موسسه مطالعات دین و اقتصاد به شماره تلفن ۸۸۹۰۵۶۰۷ تماس حاصل فرمایند.


   


نظرات کاربران
سخنران : دکتر فاطمه قابل رحمت ، دکتر فرشاد مومنی
زمان : 

پنج شنبه 6 اردیبهشت 1403 ساعت 14 الی 16


مکان : 

موسسه مطالعات دین و اقتصاد 

https://www.skyroom.online/ch/moassesse/institute-of-religion-and-economic

دیدگاه های روز
نظرسنجی
تقسیم سازمان مدیریت و برنامه ریزی به 2 معاونت برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی: