اقتصاددان و صنعتگر ایرانی و سکاندار سیاست اقتصادی کشور در دهه اول انقلاب
نشست شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم با موضوع «اقتصاد دیجیتال و آینده اقتصاد ایران» برگزار شد.
دکتر فرشاد مومنی اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه، در این نشست با بیان اینکه جوامع اکنون زده با تحولات جدید بی اعتنایی می کنند، گفت: هزینه فرصت اکنون زدگی برای ایران، درآینده بسیار بالاتر خواهد رفت. در عصر اقتصاد دیجیتال، انسان ها به انسانی ترین جایگاه خود در طول تاریخ می رسند. در آستانه موج دوم انقلاب صنعتی، جان استوارت میل نامه ای به رهبران انگلستان می نویسد و می گوید اگر فکر می کنید می توانید همچنان با تحقیر و نادیده گرفتن انسان ها به حکومت خود ادامه دهید، در اشتباه هستید. بنابراین در عصر دانایی وقتی انسان ها جایگاه های بی سابقه ای پیدا می کنند، فقط حکومت هایی می توانند پایدار بمانند که نگرش خود درباره انسان را متناسب با این تغییر، وفق دهند.
نشست اقتصادی با موضوع اقتصاد سیاسی دستکاری قیمت های کلیدی برگزار شد.
همت قلی زاده کارشناس اقتصاد انرژی در این نشست با بیان اینکه جنس تورم ها تا سال 1386 با جنس تورم ها از سال 1386 به بعد متفاوت است، گفت: در آن سال تصور بر این بود که راه نجات کشور پیدا شده است. به هر دلیلی این موضوع شفاف نشد و نتیجه اش همین شد که الان با آن مواجه هستیم. این اصطلاحی که راه نجات نامیده شد، «یارانه پنهان انرژی» نام دارد که از سال 1369 تبلیغات گسترده ای برای آن شکل گرفت. آنچه که یارانه پنهان انرژی نام گرفته همان جهانی سازی نرخ انرژی است که از اساس با واژه اصیل یارانه که یک واژه علمی است تفاوت دارد. اساسا هم اصطلاح یارانه پنهان انرژی در هیچکدام از اسناد علمی وجود ندارد.
نشست اقتصادی موسسه دین و اقتصاد با موضوع «اقتصاد سیاسی دستکاری قیمت های کلیدی» برگزار شد.
دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در این نشست با بیان اینکه آنقدر برای پیشبرد شوک درمانی افسانه سرایی کرده اند که توضیحات کارشناسان دلسوز مسموع واقع نمی شود، گفت: پرسش بزرگی که باید به آن پاسخ داده شود این است که چه اتفاق دیگری باید رخ دهد تا عده ای متوجه شوند در مسیر شوک درمانی همه ضرر می کنند؟ بعد از سی سال شوک درمانی باید پاسخ داده شود این روند انحطاط تا کجا می خواهد ادامه پیدا کند؟ گویی منافع مافیاها به جای منافع مردم، اصل و محور قرار گرفته است. کاش بگویند به چه حساس هستند تا ما با آن زبان سخن بگوییم.
فصلنامه اقتصاد و جامعه همزمان با اولین سالگرد درگذشت دکتر علی رضاقلی شماره 48 خود را به بزرگداشت این استاد ارجمند اختصاص داده و به این بهانه سعی در نشر اندیشهها و بنیانهای فکری این استاد بزرگ جامعه شناسی نموده است.
این مهم به مثابه گرامیداشت یک میراث اندیشهای سترگ و راهگشا، برای شناخت بنیانهای«فکری- فلسفی» و «تاریخی- نهادی» بازتولید توسعهنیافتگی در این سرزمین است. این مسأله میتواند افقهایی به سمت خروج از دورهای باطل توسعهنیافتگی باز کند و جامعه را به سمت امید و بالندگی حرکت دهد تا زندگی بهتری برای مردمان ایران فراهم گردد.
نشست شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم با موضوع «رابطه برنامه ریزی میان مدت با بودجه ریزی سالانه» برگزار شد.
فرشاد مومنی اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در این نشست با بیان اینکه شیوه قاعده گذاری و حکمرانی در ایران طی سه دهه گذشته به جای حل و فصل مشکلات، تشدید کننده بحران ها بوده است، گفت: ما ناگزیر هستیم بدیهی ترین و واضح ترین خطاها را با آثار و پیامدهایی که به همراه داشته اند در معرض دید همگان قرار دهیم.
محقق و استاد دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی، با تأکید بر اینکه ترکیب خردمندانه «عدالت و آزادی»، نیروی محرکه کارنامه درخشان و بی نظیری دوران حکومت داری حضرت علی(ع) بود، بیان کرد: حضرت علی(ع) در دوران کوتاه حکومت خود توانستند مساله فقر معیشتی، مسکن و بهداشت و سلامت را برای تمامی شهروندان حل و فصل کنند. برای تأمین مسکن، آموزش، سلامت، بهداشت، تغذیه و رفاه مردم، دو مساله کلیدی وجود دارد یکی «مبارزه بی امان با فساد» و دوم «اعمال حداکثر حساسیت، دقت و نظارت بر رفتار حکومت گران»، چیزی که متأسفانه تا حدود زیادی عکس آن را در چارچوب مناسبات کنونی مشاهده می کنیم.
سخنرانی روز پنج شنبه ۱۸ اسفند سال ۱۴۰۱
از ساعت ۱۴ الي ۱۶ به صورت لایو و از طریق اسکای روم موسسه مطالعات دین و اقتصاد برگزار خواهد شد.
https://www.skyroom.online/ch/amirmahdisaffar/institute-of-religion-and-economic
مراسم بزرگداشت مرحوم عباس شیبانی در محل موسسه دین و اقتصاد با حضور تعدادی از اساتید دانشگاه، مدیران سابق کشور و فعالان سیاسی برگزار شد.
محمدرضا واعظ مهدوی نظریه پرداز حوزه اقتصاد سلامت در این مراسم با بیان اینکه مرحوم شیبانی یکی از مردان تراز انقلاب اسلامی بود، گفت: دکتر شیبانی هیچ بهره ای برای شخص خود از انقلاب نبرد و طبق گفته ای امام امت، می گفت باید بگوییم ما برای انقلاب چه کرده ایم؟ اوج پاکدستی، درستکاری، صداقت و ایثار برای کشور از جمله صفات ایشان بود.
سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: ترجمه فارسی کتاب «چین چگونه از شوکدرمانی گریخت؟» که اخیرا منتشر شده، تصویری ایجاد میکند که بر اساس آن گویی ایران در الگوبرداری از مدل چینی توسعه دچار خطای فاحش تحلیلی شده است و برخلاف تبلیغات رایج، این کشور نه به دلیل تن دادن به الگوهای رادیکال بازارگرایی، که اتفاقا به دلیل کنترل منطقی بازار و پرهیز از «شوک درمانی» توانسته برای چند دهه متوالی رشد اقتصادی دو رقمی خود را حفظ کند.
محمد بهشتی پژوهشگر فرهنگی و مدرس دانشگاه در نشست موسسه دین و اقتصاد با موضوع «احوال فعلی ما و چشمانداز آینده ایران از منظر طبیعت، تاریخ و فرهنگ» درابتدای سخنان خود با بیان این پرسش که مقصود ما از فرهنگ چیست؟ گفت: فرهنگ، دانایی حاصل از تعامل تاریخی انسان با محیط به قصد حفظ بقا و فراهم کردن شرایط حداکثری زیست است. علت تفاوت فرهنگ ها، تفاوت محیط ها است. یک ژانری به نام طبع پرستاری از فرهنگ وجود دارد که به قلمرو جغرافیایی ایران اختصاص دارد. ایران یک سرزمین بی قرار هم است. برای مثال درسال 1398 ستاد بحران وزارت کشور اعلام کرد 5800 رویداد طبیعی در ایران رخ داده است.